Vi bygger din drömdator. Den bästa guiden för datorbygge 2019 (Del 1)

kraftfull speldator

Att köpa ett spelbord kan vara överväldigande med alla konfigurationsalternativ.

Vi känner till glädjen att bygga en ny speldator från början, handla för alla delar, spara pengar på vissa komponenter, spendera mer på andra och sätta ihop en kraftfull speldator i dina drömmar. Men till sist vet vi också att det är bra att få råd om hur man bygger, och vad de bästa delarna är just nu, varför vi byggde den här guiden. Om du är helt ny att bygga, här är vår nybörjarguide för hur man bygger en dator.

Den här guiden hjälper dig att skära igenom förvirringen och köpa en fantastisk spel-stationär dator som matchar vad du behöver.

De flesta spelare börjar med hårdvaran i en dator. Vi täcker det snart, men innan vi kommer dit, pratar vi om yttre.

Speldatorer finns nu i många former och storlekar.


 
Små system är bra men små. De är diskreta och passar där större system helt enkelt inte kan. De är idealiska för spelare som saknar ett stort skrivbord eller vill använda skrivbordet i en hemmabio. Att bygga i små datorlådor kan begränsa framtida uppgraderingsalternativ, men vissa pintstora datorer ger mycket brus.

Mid Tower-lådor är en bra kompromiss och är idealiska för de flesta. De är tillräckligt små för att passa under, på eller i ett typiskt skrivbord, men ändå tillräckligt stora för att erbjuda uppgraderbarhet och acceptabel kylning

äntligen kommer vi till monoliterna som kallas Full Tower. Dessa är ofta så stora att de inte passar på toppen av ett skrivbord utan att hänga fram eller bak och några modeller är så långa att de inte ens passar under ett skrivbord. Ett Full Tower kan bära ett litet prisutbud över ett Mid Tower chassi. Full Tower-lådor är dock lätta att uppgradera och kan hantera hårdvara som inte passar i mindre datorer.

Börja med hjärnan, processorn.


Intel Core i9-9900K Processor
När du köper en speldator, vare sig det är en anpassad modell från en butik eller en förberedd modell från Dell eller HP, kommer processorn att vara den första specifikationen du ser - och med goda skäl. Processorn bestämmer hur ett system ska fungera i de flesta program.

Ditt förstahandsval kommer att vara mellan två-fyra eller sexkärniga processorer. Vi rekommenderar en sex-kärnig om inte din budget är extremt låg. En processor med två kärnor är ofta bra, men vissa moderna spel använder sig av ytterligare kärnor och kan krympas av en dual-core CPU.

Spelare med mycket pengar kan lockas av Intels åtta kärniga processorer och högre. Dessa Core X-Series-chips prissätts till en premie och är inte värda för spel. Vi rekommenderar endast dem till köpare som inte har någon oro för slutpriset. Denna serie kan köra upp till 18 kärnor, till exempel Core i9-7980XE, och kostar upp till en rejäl, inte så mycket plånboksvänlig runt 20000kr.

Totalt sett är Intel vägen om inte din budget ligger under 10000kr och även då kan Intel fortfarande vara det bättre valet.

Ett bra grafikkort gör en bra speldator

MSI GeForce RTX 2080 AERO
När du handlar kan du ibland hitta dig själv med ett val mellan två kort som liknar men erbjuder olika minne. Mer minne har ingen signifikant inverkan på övergripande prestanda i sig, men mer minne tillåter ett grafikkort att hantera mer data före kvävning.

Vi rekommenderar minst 1 GB minne om du har en bildskärm under 1080p upplösning och minst 2 GB minne om din skärm är 1080p. Om din bildskärms upplösning överstiger 1080p ska du köpa ett kort med minst 3 GB minne och 4 GB är ännu bättre. De flesta kort innehåller åtminstone 4 GB inbyggt minne, så du borde vara gyllene i den aspekten.

Nvidia och AMD förblir i strid mot de flesta prispunkter. Den förra har en liten fördel på det hela taget, men det är nära. Om du inte har något val kan valet mellan varumärkena komma ner till vad som är till salu den dag du väljer att köpa ett nytt kort.

En speldator som klarar av att hantera de flesta av de bästa PC-spelen vid 1080p eller till och med 1440p, med en basfrekvens på 60fps kan kosta runt

15000kr och det är bara själva datorn. Vi inkluderar inte bildskärmar eller kringutrustningar.

Det målpriset är också föremål för marknadsförhållanden och medan vi listar alla de lägsta priserna för varje komponent som vi rekommenderar nedan kan du antingen betala mer eller få den delen till ett fynd, så du måste vara flexibel med din budget och vara beredd att spendera mer eller överlåta pengar för att få något lite bättre. Vi rekommenderar som regel att du får det bästa grafikkort et du har råd med, och när du har det är det smart att sträcka din budget på en större, snabbare SSD och eventuellt en något snabbare CPU. Självklart är det viktigt att ha en bra bildskärm och headset, så om du sparar pengar på ditt spel PC-byggnad kanske du vill spendera lite mer på extrafunktioner. Och det är värt att inte glömma ett av de bästa antivirusprogrammen för att skydda din helt nya maskin.

Grafikkort – NVIDIA RTX 2060


MSI GeForce RTX 2060 VENTUS OC
RTX 2060 är ett prisvärt grafikkort med många bra egenskaper. I vår test är det mer än kapabelt att bromsa i genomsnitt 100 bilder per sekund i spel med 1080p och Ultra-inställningar och hanterar ett respektabelt medelvärde på 74 bilder per sekund vid 1440p. Det är inte riktigt ett 4K-kort, men så länge det är mer än 45 bilder per sekund så kan det tålas.

Trots det är detta det bästa övre mellanspelskortet (eller lägre high-end-kort) som vi har sett sedan 1070 Ti, som det binder med för prestanda. Tillägget av Ray-Tracing och DLSS betyder emellertid att det drar sig före den senaste generationen och tjänar sin plats i vårt vanliga datorbygge.

I nästa blogginlägg får du mer information om hur du bygger din speldator. Besök vår hemsida för att få de bästa komponenter, datortillbehör och anpassade speldatorer.

Lägg till kommentar

Loading