Alla gamers vill utan tvekan ha sin alldeles egna
gaming datorer, men problemen börjar hopa sig när man kollar runt och inser hur dyrt det faktiskt kan vara. Allt fler börjar därför
bygga sina egna speldatorer, och trots att det krävs lite jobb är det faktiskt inte så svårt som många tror – och man sparar ofta stora summor pengar på vägen.
Bestäm dig tidigt för exakt vad du vill ha, och planera därefter
Ett misstag många gör när du börjar bygga sin egen gaming-PC är att de bara kollar upp de olika delarna var för sig, utan att ha någon större plan. Du kanske hittar en riktigt bra och billig motherboard på Tradera, du har en gammal hårddisk liggande som borde fungera bra, och sen hittar du en snygg och billig chassi på någon loppmarknad. Det här är helt fel sätt att göra det på. Du borde tvärtom tänka igenom vad du vill få ut av datorn, vad du är villig att betala, och sen planera därefter. Bestäm dig för en maxbudget, oavsett om det är femtusen eller femtontusen. Bestäm vad du kan få ut för den prislappen, och vad du vill prioritera.
Många webbsidor har idag färdiga skisser som du kan följa, där de beskriver exakt vad du behöver och hur du ska sätta ihop det. Många sådana sidor passar dessutom på att sälja precis allt, antingen i ett enda paket eller i enskilda delar. Var bara försiktig så att du inte luras att köpa precis det de vill bli av med, istället för det som du själv vill ha!
Bygg din speldator sakta men säkert
Ett annat misstag som många gör när de bygger speldatorer är att de är lite för snabba och lite för oförsiktiga. Det tåls att komma ihåg att anledningen till att du sparar pengar när du bygger en gaming dator är att du själv ska jobba på den, så räkna med att det tar lite tid. Om du bara slänger ihop delarna får du räkna med att datorn inte klarar sig särskilt länge.
Den stora hemligheten ligger alltså i att planera, vara försiktig, och tänka långsiktigt. Planera, planera, planera, och gör ingenting spontant. Att bygga en
bra speldator är riktigt kul, men försök ändå hålla huvudet kallt och verkligen se till att du vet vad du pysslar med.